Juhlavuosi

Juhlavuosi

Vuoden 2011 aikana Juhani Ahon muistoa juhlistettiin monin tavoin eri puolilla Suomea.

 

Juhlavuoden suojelija

 Tasavallan presidentti Tarja Halonen

Juhlavuoden yhteistyökumppanit ja tukijat

 

***

 

JUHANI AHON JUHLAVUODEN 2011 JULKAISUJA JA TAPAHTUMIA

Tietokirjallisuus

 

Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila, Juhani Aho. Vastakohtien tasapainoa. (WSOYpro, 2010)

Juhani Aho. Vastakohtien tasapainoa -tietokirjassa Ahon tuotannosta nostetaan esiin erityisesti niitä näkökulmia, jotka edelleen puhuttelevat lukijaa ja ansaitsevat huomiota.

Outi Vuorikari: Juhani Ahon Kuopio 1872-1903 (Kulttuurikolmikko, 2011)

Opaskirjassa kerrotaan paikoista ja ihmisistä, joita Aho kohtasi Kuopiossa vietettyinä vuosinaan. Tarinat perustuvat Ahon omiin muistelmiin, kaunokirjallisiin teoksiin, elämäkertatietoihin ja aikalaiskuvauksiin. Kirja sisältää mm. Kuopion ja Juhani Ahon museolta saatua kuvamateriaalia. Piirrokset on tehnyt Antti Voutilainen. Kirjaa voi tilata Kulttuurikolmikolta, kulttuurikolmikko(ät)yahoo.com (hinta 20 €, jos tilaus 15.7. mennessä). Julkistustilaisuus 19.7. klo 19 Peräniemen kasinolla (ks. tapahtumakalenteri).

Kansalliskirjailija Juhani Aho (Edico, 2011)
 
Edico julkaisee Juhani Ahon 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi emeritusprofessori, poliittisen historian tutkija Martti Turtolan ja tietokirjailija Tarja Lappalaisen kirjan Juhani Ahosta ja hänen elämästään. Teos ilmestyy elokuussa. Lisätietoja Edicon sivuilla.
 
Panu Rajala: Naisten mies ja aatteiden. Juhani Ahon elämäntaide. (WSOY, 2011)
 
Panu Rajalan kirjoittama elämäkerrallinen, uutta tietoa sisältävä teos Juhani Ahosta. WSOY, n. 400 sivua, kuvitettu. Ilmestyy 7.9.2011. Lisätietoja WSOY:n verkkosivuilla
 
Pariisista Iisalmeen. Kansainvälinen ja kansallinen Juhani Aho. SKS
 
Pariisista Iisalmeen avaa näkökulmia Juhani Ahon tuotantoon, ajan kirjallisuuden suuntauksiin sekä Suomen europpalaistumiseen 1800-luvun lopulla. Se kertoo Ahon  paikasta suomalaisen kirjallisuuden kentällä, erityisesti hänen kansainvälisistä yhteyksistään. Kirja sisältää uutta, ennen julkaisematonta tutkimustietoa. Kirjan asiantuntija-toimittajia ovat professori Jyrki Nummi, FT Riikka Rossi ja FT Saija Isomaa.
 

Juhlavuden uusintapainoksia

 

Uudisasukas ja muita lastuja (SKS, 2011)

Juhlavuoden kunniaksi valikoimaan Uudisasukas ja muita lastuja on koottu kirjallisesti merkittäviä ja aikaa kestäneitä tekstejä; mukana on henkilöitä tyypitteleviä lastuja, tunnelmoivia luontokuvia ja poliittisia allegorioita. Lastujen lisäksi kokoelmassa julkaistaan Ahon naturalistinen novelli "Hellmannin herra". Valikoiman ovat toimittaneet Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila. Kirja on tilattavissa mm. SKS:n verkkokirjakaupasta.
 
Tulivuori sammuessaan ja muita lastuja (Karisto, 2011)
 
Karisto julkaisee Juhani Ahon syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi professori Juhani Niemen toimittaman lastuvalikoiman Tulivuori sammuessaan ja muita lastuja. Teos ilmestyy syyskuussa. 
 
Rautatie. Klassikko. (Icasos, 2011)
 
Tatu Kokko on toimittanut Juhani Ahon kirjoittaman Rautatie-klassikon. Teoksen helmi on nuoren, pohjoissavolaisen kirjailijan harvinainen ensipainosteksti vuodelta 1884. Kuvitus on kultakauden mestarin, Eero Järnefeltin. Kokko kertoo Rautatien tarinan synnystä ja vaiheista läpi lukuisten painosten. Hän esittelee mielenkiintoisia havaintojaan muutoksista, joita teksti on kohdannut lähestyessään modernia aikaa. Hän on myös tulkinnut ja kirjoittanut tarinan helposti ymmärrettävään muotoon nykysuomeksi. Lue lisää Icasoksen verkkosivuilta.
 
WSOY:n uusintapainokset
 
WSOY julkaisee vuoden 2011 aikana sekä uusintapainoksina että sähkökirjoina Juhani Ahon romaanit Papin rouva, Papin tytär ja Yksin. Romaani Omatunto ilmestyy äänikirjana. Lisäksi julkaistaan Raimo Sallisen kuvittama Valikoima Lastuja. Lue tarkemmat tiedot WSOY:n sivuilta
 
 
 

Juhlavuoteen liittyviä elokuvia ja radio-ohjelmia

 

Radio-ohjelma: Välskärin kertomuksia (YLE Radio 1, 2011)

YLE Radio 1:ssä Topeliuksen Välskärin kertomuksia luentasarjana. Juhani Ahon suomennos on vuodelta 1896. Teoksen luenta jatkuu koko vuoden, ja jaksot ovat kuunneltavissa tai ladattavissa netistä lähetyksen jälkeen.

http://yle.fi/radio1/draama/radioteatterin_luenta/valskarin_kertomuksia_27202.html

Dokumenttielokuva: Lastuja - taiteilijasuvun vuosisata (2011)

Peter von Baghin uusi Juhani Aho -aiheinen dokumentti ja teemaan liittyviä ohjelmia esitetään YLE Teemalla Juhani Ahon syntymäpäivänä 11.9.2011. Elokuvan ensi-ilta 28.8. klo 19.00 Bio Rexissä osana Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmistoa.

 

Juhlavuoden verkkomateriaalit

 

Juhani Aho -verkko-oppimateriaali

Juhani Ahon Seura julkaisee nettisivuillaan Juhani Ahon tuotantoon perustuvan oppimateriaalin, joka tuotetaan yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton kanssa. Aineiston suunnittelevat ja toteuttavat Helsingin II normaalikoulun lehtorit Hilkka Lamberg ja Riitta Arvilommi. Tavoitteena on tehdä Ahon tuotantoa tutuksi nuorille lukijoille ja tarjota opettajille opetuskokonaisuuksia.

http://www.juhaniahonseura.fi/aineistoja/

Juhani Aho –aineisto lukupiireille

Juhani Ahon Seura on julkaissut nettisivuillaan laajalle yleisölle suunnatun lukupiiriaineiston. Materiaalin ovat valmistelleet Juhani Aho. Vastakohtien tasapainoa -kirjan tekijät Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila Äidinkielen opettajain liitosta.

http://www.juhaniahonseura.fi/aineistoja/lukupiirit

SKS:n kirjallisuusarkiston Juhani Aho -paketti

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aho-paketti  tarjoaa "maistiaisia" Ahon käsikirjoituksista, kirjeistä ja valokuvista kaikille kiinnostuneille.

http://www.finlit.fi/kirjailijat/aho/

 

Lehtiartikkeleita

 

"Johannes Aavik ja Juhani Aho" (Hannu Remes, AVAIN 4/2010 )
Aho näytti tietä Suomelle (Minna Kettunen, Savon Sanomat 2.1.2011)
Suomenkielisen taidekirjallisuuden syntysijoilla: Juhani Aho 150 vuotta (Saija Isomaa, Kiiltomato 3.1.2011)
Sielutieteellistä analyysiä rakkaudesta. Juhani Aho, Yksin, Minkä mitäkin Italiasta (Riikka Rossi, Kiiltomato 3.1.2011)
Paris match (Jyrki Nummi, Books from Finland, 30.6.2011) & L’Amour à la Moulin Rouge. Extracts from the novella Yksin (Juhani Aho, Books from Finland, 30.6.2011)
Pinnalla: Juhani Aho 150 vuotta (Tuija Lassila, Helsingin kaupunginkirjasto 8.9.2011)