Seura

Historiaa

Juhani Aho -patsasJuhani Ahon Seuran ensimmäinen perustava kokous pidettiin 1947, ja yhdistys rekisteröitiin Helsingissä vuonna 1949. Seuran ensimmäinen puheenjohtaja oli FT Ilmari Havu, ja ensimmäiseen johtokuntaan kuului muun muassa Juhani Ahon poika, Antti J. Aho.

Juhani Ahon Seuran päätarkoituksena on herättää ja ylläpitää kiinnostusta Juhani Ahon ja muiden yläsavolaisten kirjailijoiden ja taiteilijoiden tuotantoon. Seuran aloitteesta pystytettiin kirjailijan 100-vuotispäivän kunniaksi vuonna 1961 sekä Helsinkiin että Iisalmeen Aimo Tukiaisen veistämä Juhani Ahon patsas. Vuonna 1958 Seura perusti yhteistyössä Iisalmen maalaiskunnan kanssa Juhani Ahon ja Kauppis-Heikin museon vanhaan pappilarakennukseen Mansikkaniemelle, Koljonvirran taistelupaikan läheisyyteen.

Juhani Aho ja Venny Soldan-Brofeldt muuttivat Tuusulanjärven Aholaan vuonna 1879 ja tulivat näin perustaneeksi Tuusulanjärven taiteilijayhteisön. Sata vuotta sen jälkeen, Juhani Ahon Seuran pitkällisen valmistelutyön tuloksena, avattiin Aholassa taiteilijaperheen elämää ja tuotantoa esittelevä näyttely. Seura sai näyttelyä varten lahjoituksena kirjoja ja esineistöä Ahon suvun jäseniltä, ekonomi Nina Rewelliltä ja keraamikko Kaarina Aholta. Näyttelyn suunnittelusta vastasivat Niilo Luukanen, Kai Laitinen ja Juhani Kolehmainen. Juhani Ahon Seuran ja Iisalmen kaupungin yhteistyönä syntynyt Juhani Aho -palkinto luovutettiin ensimmäisen kerran 1988 taiteilija Raimo Puustiselle Juhani Ahon tuotannon kuvitustyöstä.

Juhani Ahon Seura järjestää kulttuuritilaisuuksia ja retkiä vuorovuosin Järvenpäässä ja Ylä-Savossa. Vuodesta 1980 lähtien Iisalmessa on järjestetty Aho-päivät, yhteistyössä Iisalmen kaupungin ja kulttuuriseura Panu ry:n kanssa. Syksyisin Seura pitää kirjallisen illan Helsingissä. Seurassa on nykyisin noin 130 jäsentä. Seuran johtokuntaan kuuluu kirjallisuudentutkijoita, suvun edustajia ja kulttuurintuntijoita. Seuralle arvokkaita kannatusjäseniä ovat Helsingin Sanomat, Otava, WSOY sekä Thominvest Oy.

Organisaatio/Johtokunta

Juhani Ahon Seuran johtokunta 2017

Taina Saloheimo, puheenjohtaja
Jyrki Nummi, varapuheenjohtaja
Hanne Heickell
Simo Juva
Satu Kiiskinen
Jouko Pennanen
Riikka Rossi
Hannu Remes
Iris Schwank

Jäseneksi

Juhani Ahon Seuran jäseneksi voi liittyä ottamalla yhteyttä seuran sihteeriin Rebekka Wiitasaloon – katso yhteystiedot. Seura tiedottaa toiminnastaan sähköisesti tai postitse lähetettävillä jäsenkirjeillä sekä näillä sivuilla julkaistavalla tiedotteella.