Aineistoja

Juhlavuoden 2011 materiaalit

 

 

Kiipeä, Elli, kiipeä


Juhani Ahon romaani Papin tytär on antanut aiheen räppiin Kiipeä, Elli, kiipeä.

Tekijät:  Kaisa Korhonen, Petra Nurminen ja Eero Tarmo.

Kiitokset Satu Grünthalille!

 

Juhani Aho -oppimateriaali


Juhani Ahon tuotantoon perustuva oppimateriaali, joka on tuotettu yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton kanssa. Aineiston ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Viikin normaalikoulun lehtorit Hilkka Lamberg ja Riitta Arvilommi.

Tutustu oppimateriaaliin

 

Juhani Aho -materiaali lukupiireille

 

Ahon tuotannosta löytyy jokaiselle lukupiirille sopivaa luettavaa. Materiaalin ovat valmistelleet Juhani Aho. Vastakohtien tasapainoa -kirjan tekijät Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila Äidinkielen opettajain liitosta.

Tutustu materiaaliin

 

SKS:n kirjallisuusarkiston Juhani Aho -paketti

 

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Aho-paketti  tarjoaa "maistiaisia" Ahon käsikirjoituksista, kirjeistä ja valokuvista kaikille kiinnostuneille.

Tutustu materiaaliin

 

Helsingin kaupunginkirjaston kirjavinkit

 

Helsingin kaupunginkirjasto muistaa Juhani Ahoa Pinnalla-karusellissa, jossa lähestytään kirjailijaa ihailijakirjeellä ja vinkataan samalla lukijalle kirjastosta lainattavia teoksia.

Lue kirje Juhani Aholle

 

Kirjallisuutta

 

Juhani Aho. Vastakohtien tasapainoaAnne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila, Juhani Aho. Vastakohtien tasapainoa. (WSOYpro, 2010)

Juhani Aho. Vastakohtien tasapainoa -tietokirjassa Ahon tuotannosta nostetaan esiin erityisesti niitä näkökulmia, jotka edelleen puhuttelevat lukijaa ja ansaitsevat huomiota.

Lisätietoja kirjasta WSOYpron sivuilla
 

Outi Vuorikari: Juhani Ahon Kuopio 1872-1903 (Kulttuurikolmikko 2011)

Opaskirjassa kerrotaan paikoista ja ihmisistä, joita Aho kohtasi Kuopiossa vietettyinä vuosinaan. Tarinat perustuvat Ahon omiin muistelmiin, kaunokirjallisiin teoksiin, elämäkertatietoihin ja aikalaiskuvauksiin. Kirja sisältää mm. Kuopion ja Juhani Ahon museolta saatua kuvamateriaalia. Piirrokset on tehnyt Antti Voutilainen. Kirjaa voi tilata Kulttuurikolmikolta, kulttuurikolmikko(ät)yahoo.com (hinta 20 €, jos tilaus 15.7. mennessä).

Iisalmi-Helsinki-Pariisi. Juhani Ahon 150 vuotta (ilmestyy syksyllä 2011)

ja paikasta suomalaisen kirjallisuuden kentällä, erityisesti hänen kansainvälisistä yhteyksistään. Kirja sisältää uutta, ennen julkaisematonta tutkimustietoa. Kirjan asiantuntija-toimittajia ovat professori Jyrki Nummi, FT Riikka Rossi ja FT Saija Isomaa.

Panu Rajala: Naisten mies ja aatteiden. Juhani Ahon elämäntaide. (WSOY, 2011)

Panu Rajalan kirjoittama elämäkerrallinen, uutta tietoa sisältävä teos Juhani Ahosta. WSOY, n. 400 sivua, kuvitettu. Ilmestyy 7.9.2011. Lisätietoja WSOY:n verkkosivuilla
 

Kansalliskirjailija Juhani AhoKansalliskirjailija Juhani Aho (Edico, 2011)

Edico julkaisee Juhani Ahon 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi emeritusprofessori, poliittisen historian tutkija Martti Turtolan ja tietokirjailija Tarja Lappalaisen kirjan Juhani Ahosta ja hänen elämästään.

Lisätietoja Edicon sivuilla.

 

Juhlavuoden uusintapainoksia


Juhani Aho: Uudisasukas ja muita lastuja (SKS, 2011)

Juhlavuoden kunniaksi valikoimaan Uudisasukas ja muita lastuja on koottu kirjallisesti merkittäviä ja aikaa kestäneitä tekstejä; mukana on henkilöitä tyypitteleviä lastuja, tunnelmoivia luontokuvia ja poliittisia allegorioita. Lastujen lisäksi kokoelmassa julkaistaan Ahon naturalistinen novelli "Hellmannin herra". Valikoiman ovat toimittaneet Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila. Kirja on tilattavissa mm. SKS:n verkkokirjakaupasta.

Juhani Aho: Rautatie. Klassikko. (Icasos, 2011)

Tatu Kokko on toimittanut Juhani Ahon kirjoittaman Rautatie-klassikon. Teoksen helmi on nuoren, pohjoissavolaisen kirjailijan harvinainen ensipainosteksti vuodelta 1884. Kuvitus on kultakauden mestarin, Eero Järnefeltin. Kokko kertoo Rautatien tarinan synnystä ja vaiheista läpi lukuisten painosten. Hän esittelee mielenkiintoisia havaintojaan muutoksista, joita teksti on kohdannut lähestyessään modernia aikaa. Hän on myös tulkinnut ja kirjoittanut tarinan helposti ymmärrettävään muotoon nykysuomeksi. Lue lisää

Juhani Aho: Tulivuori sammuessaan ja muita lastuja (Karisto, 2011)

Karisto julkaisee Juhani Ahon syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi professori Juhani Niemen toimittaman lastuvalikoiman Tulivuori sammuessaan ja muita lastuja. Teos ilmestyy syyskuussa.